Extrusie

PVC pezen

Sinds kort kan van Orsouw Kunststoffen zelf extruderen. Dit is het maken van PVC pees in diameters van 3 tot 14 millimeter. Extruderen is een continu proces. De lengte van PVC pezen kan daardoor tot oneindige lengte geleverd worden. Door extrusie kunnen er profielen van zacht PVC gemaakt worden. Het extrusie profiel wordt gevormd door complex gevormde gaten in de matrijs. Dit kan een massief (solid) of hol (hollow) profiel zijn.

Het extrusie proces

In een extrusie machine; een extruder, worden kunststof korrels gesmolten tot een volledige massa. Deze massa wordt met behulp van een schroef door een matrijs geperst. Door de extrusie machine neemt de gesmolten massa de vorm van het gewenste, eindeloze profiel aan. Doordat het kunststof verschillende koelkalibers passeert, koelt het geëxtrudeerde profiel in meerdere stappen af.  Aan het einde van de extrusie productielijn wordt het profiel tot de gewenste lengte ingekort en verpakt. De verpakking is speciaal op het profiel afgestemd, bijv. klossen, kartonnen dozen, houten kisten, zakken, etc.

Veel gebruikte materialen

In principe kunnen alle thermoplastische kunststoffen en alle metalen geëxtrudeerd worden. Bij voorkeur worden kunststoffen met een lage viscositeit gebruikt. Bij het verlaten van de extrusie matrijs mag het profiel niet zijn vorm verliezen voordat het is afgekoeld. Het meest gebruikt worden PVC, PE, PP, ABS, PS, PC, POM, PMMA en SB (Styreen-Butadieen). Ook zachte kunststoffen zoals EVA, Z-PVC, TPE, TPV worden geëxtrudeerd.

Extrusie kunststof pees